Saker att tänka på när man lånar pengar

Att låna pengar kan vara ett stort beslut och det finns många saker att tänka på. Antalet aktörer ökar stadigt och det kan kännas svårt att inte gå vilse i lånedjungeln.För att hjälpa till på vägen kommer här ett par saker som är bra att ha i åtanke.

Var ärlig mot dig själv

Det första man bör göra är att ställa sig själv mot väggen – kan man verkligen betala tillbaka lånen i tid? Är räntan okej? Är svaret nej på någon av dessa frågor bör man tänka om och kanske vänta innan man tar ett lån.

Välj bank med omsorg

Har man väl bestämt sig och kommit fram till att det är rätt beslut att låna pengar, är det läge att göra grundliga efterforskningar på bank och olika typer av lån. Vissa banker erbjuder noll ränta på lönekontot och snåla sparräntor. En bra sajt att använda sig av är bankbetyg.se för att tydligt jämföra olika aktörer.

Bankerna sätter sig själva främst

Det är bra att vara medveten om att banktjänstemannen först och främst jobbar för banken. Målet för dem är i första hand att tjäna pengar åt företaget, och kunden kommer då i andrahand. Se till att få så mycket som möjligt skriftligt, och förstår du inte alla termer som sägs – fråga.

Välj så kort betalningsperiod som möjligt

Det kan kännas skönt med en lång betalningsperiod med lägre summor, men tänk på att detta resulterar i en högre kostnad på lång sikt. Prioritera lite högre avgifter och kortare betalningsperioder – det tjänar du på i slutändan.

Är ditt inköp verkligen brådskande?

Kan man vänta och själv spara ihop till sitt inköp är det givetvis det bästa valet. Istället för att betala räntor på lånet får du istället pengar från banken för att förvalta ditt kapital hos dem. Om du väljer detta alternativ, ta gärna hänsyn till det andra tipset i denna text och välj en bank med bra sparräntor.

 

 

 

Related posts