Ekonomi 

Kungen får låna som oss dödliga

Är kungen fattig nu…

Det är ganska många som älskar kungafamiljen. Med all rätt – det gör jag också. Men kanske mer av hatkärlek än den kärlek jag har till min fru. För frågan är om inte kungahuset kostar mer än vad det ger tillbaka till oss medborgare.

Idag tänkte jag lyfta upp en nyhet från 2014 som visar på att kungahuset kostar – och det rejält mycket. Under det året gjorde de av med så mycket pengar att kungen till och med blev tvungen att låna pengar. Välkommen till oss vanligt dödas vardag. Vi lånar pengar och lever med skulderna hela livet. Detta oavsett om det handlar om CSN eller Bolån. Men när kungen lånar pengar – då blir det en stor nyhet som DN Ekonomi väljer att skriva om.

Enligt ett riksdagsbeslut ska insynen hos kungafamiljen bli tydligare och bättre men det verkar inte speciellt lysande just nu. Enligt tidningen gav verksamhetsberättelsen från det året ”inte mycket detaljer”. Men en sak var i alla fall klar – de gick back och fick låna pengar. (Lika kul varje gång jag får skriva det)

Hur mycket då? Ja på ett par miljoner. Detta på grund av stora evenemang just det året. Några miljoner!

Tänk om man själv skulle leva som man ville och så plötsligt inse att man ligger ”ett par miljoner back”. Ja det är väll bara att låna…

Men visst, det var ett speciellt år. Under året hade kungahuset drottningens 70-års dag, ett bröllop,, en begravning och kungens jubileum. Lägg där till att den amerikanska presidenten var över till Stockholm en sväng och även träffade den svenska kungen. Vilken härlig kontrast…

Hur ska de då finansiera kalaset?

”Underskottet kommer statschefen få stå för” står det. Men till han klarar av det får ett finansbolg göra det.

Say no More about that.

Related posts