Kändisar 

Kungen ägnar sitt liv åt att tjäna pengar åt andra – men inte den kung du tror

Det är inte Carl Gustaf som har vigt sitt liv åt effektiv altruism – det vill säga att tjäna pengar endast för att ge bort det till andra. Istället är det den tyska Highroller-kungen Philipp Gruissem som numera ger bort de stora delarna av sina pokervinster till välgörenhet. Det här skriver Pokerlistings.se.

Philipp Gruissem kallas inte för highroller-kungen utan anledning. Till exempel vann han 2 raka Aplha 8-turneringar under hösten. Inköpen vid turneringarna? 100 000 dollar.

Vinsterna landade på inte mindre än 2,3 miljoner dollar – pengar som highroller-kungen inte kommer att spendera på sig själv. Inte den största delen av dem, i alla fall.

  • Allra bäst är om jag kan sätta in tillräckligt mycket pengar på banken så att jag blir ekonomisk oberoende, och därefter ta övriga pengar och investera dem i lönsamma projekt, säger han till Pokerlististings.se.

Vill förbättra världen

Effektiv altruism är en folkrörelse som, på logiska och rationella vis, vill hitta de bästa sätten att hjälpa världen på. Effektiv altruism skiljer sig en del från ”vanlig” välgörenhet och osjälviskhet just eftersom det är evidensbaserat i en högre utsträckning.

På reporterns fråga om vad han gjorde med de första pengarna, svarar han så här:

  • 60 000 dollar gick till ”Schistosomiasis Control Initiative” som bekämpar maskangrepp och snäckfeber (bilharzios).

Highroller-kungen fortsätter:

– De jobbar i Uganda och jag var där nyligen. Samtidigt åkte Kurganov till högkvarteret för effektiv altruism i Schweiz och gav 90 000 dollar.

”Välgörenhet är ocoolt”

Det är inte alla i pokervärlden som ägnar sig åt effektiv altruism. Istället finns en ”skrytkultur” som Phillipp är missnöjd med. När reportern frågar vad folk i kretsen tycker om hans välgörenhet, svarar han något missnöjt:

  • Att syssla med välgörenhet är ocoolt. Många pokerspelare tycker istället om att visa upp sina nya klockor eller bilar. Det är absurt, när man tänker på det.

Källor: Casinodagboken & Pokerlistings.se

 

 

 

Related posts