Kändisar 

Kungen och drottningen stöder OS-trupperna i Rio

Carl Gustaf och Silvia har begett sig till Brasilien för att stöda de svenska OS-deltagarna. Hovets informationschef, Margareta Thorgren, poängterar att fokus kommer att riktas mot de svenska deltagarna.

Det är Expressen som skriver om hur kung Carl Gustaf och drottning Silvia ska bege sig västerut för att stödja de svenska representanterna i de olympiska spelen. Kanske har resan en nostalgisk betydelse också? Det var ju just under OS (München, 1972) som de en gång träffades.

  • Kungen och drottningen åker till OS och kommer att närvara på flera tävlingar där svenskar deltar. OS är ett viktigt evenemang internationellt sett, som kungen dessutom traditionellt brukar besöka, säger Margareta Thorgren.

Närvaron uppskattas

Kungaparets närvaro har betytt mycket för svenska idrottsutövare genom tiderna – åtminstone från Anette Norbergs, medaljör i curling, perspektiv.

  • Det är kul att de är så intresserade av idrott. När jag tävlade betydde det något att ha vetskapen om att de satt i publiken, berättar hon.

Anette har själv träffat både kungen och drottningen i Vancouver, när de svenska damerna tog guld i just curling. Hon berättar att det inte bara var mamman och pappan i kungafamiljen som var intresserade av OS:

– Jag kommer ihåg hur de berättade att kronprinsessan Victoria, som inte hade möjlighet att besöka Vancouver, skickade sms och undrade hur det gick. Hon var mycket intresserad av våra tävlingar.

Särskilt roligt för drottning Silvia

I och med att årets upplaga av olympiska spelen är förlagt i Brasilien, blir besöket särskilt roligt för drottningen. Silvias mamma kom nämligen från Brasilien, och Silvia själv bodde i landet i 10 år när hon var barn.

De olympiska spelen i Rio tog sin början den femte augusti. Hovets kalender avslöjar att kungaparet kommer att åka dit först den 16:e augusti. Därifrån stannar de till spelens avslut, som äger rum den 21:a samma månad.

Related posts