Allmänna ideer 

Smartklockor – Varför?

Är smartklockor ett symptom på att många ibland blir lite för prylgalna? Visst, tycker man att det är kul bör man givetvis skaffa sig en. Men har det egentligen ett stort värde, sett till vad det kostar? En smartklocka från Apple kan kosta från ett antal tusenlappar, till flera tiotusentals kronor.

Frågan är om det är värt att betala dessa pengar för de funktioner man får. För om man har en iPhone eller annan modern smartphone, är sannolikheten att man har allting man behöver i den. För en tid sedan sa VD:n för Huawei att han aldrig skulle bära en själv – trots att hans eget företag tillverkar dem.

Dessutom: hur snygga är det egentligen? Det finns mer eller mindre snygga modeller, men många av dem ser ut som rekvisita i en sci-fi-serie från 90-talet. Något som ska föreställa framtiden, men som faktiskt inte är det. Den som letar efter en accessoar gör bättre i att köpa en traditionell, mekanisk klocka.

En smartwatch är i princip en mindre version av din smartphone. Det finns appar och program visserligen, men kan knappast jämföras med vad som finns tillgängligt för telefonen. Man kan visserligen argumentera för att den visar tiden, men för det syftet fins det betydligt, betydligt billigare alternativ.

Man kan alltså fråga sig vad syftet är. Vad mer man kan fråga sig är hur bra det är för den mentala hälsan att ha ytterligare en enhet som plingar till och ger dig notiser stup i kvarten. Behövs det verkligen? En smartphone kan man dessutom lägga ifrån sig enkelt med jämna mellanrum. Den kan läggas på köksbordet eller lämnas i jackfickan när man kommer hem. En smartwatch är mer sannolikt något som sitter på armen under nästan samtliga av dygnets vakna timmar.

Mjae, smartklockor var extremt hajpade innan de kom, och strax efter att de kom. Det finns dock en anledning till att alla inte har en på armen idag. Apple har fortsatt att lansera klockorna med framgång, men inte i närheten av vad många förutspådde för bara några år sedan.

Related posts