Användandet av e-cigaretter ökar

I USA och UK har allt fler börjat använda e-cigaretter. Fler och fler har bytt den vanliga cigaretten mot en e-cigarett. Först gick det sakta men även i Sverige har man nu upptäckt e-cigaretternas fördelar. Det har faktiskt forskats en del om e-cigaretter och nu har den fått stöd av en mängd respekterade forskare, läkare och hälsoorganisationer vilket fått till följd att antalet användare ökat ännu mer. Forskning finns alltså trots att det svenska folkhälsoinstitutet hävdar att det inte finns några undersökningar. Även andra sammanslutningar som Tobaksfakta, en oberoende tankesmedja har tänkt till och varnar för e-cigaretter. Man kan undra om de är betalade av tobaksindustrin. För maken till dåligt underbyggda argument får man leta efter.

Varför inte undersöka e ciggen?

E-cigaretter har kommit för att stanna. Det råder inget tvivel om saken och man vill gärna se ett frågeformulär om antalet rökare som gått över till e-cigaretter. Vilka effekter rent vetenskapligt, som detta medför lär vi väl få vänta med. Men enklare är att helt enkelt fråga de omvända hur de mår. Kan inte folkhälsoinstitutet komma fram till och genomföra en såpass enkel undersökning? Tobaksfakta: /källa: http://tobaksfakta.se/nyheter/e-cigaretter-vacker-oro/ ”Den ökade försäljningen av e-cigaretter är oroande eftersom de riskerar att locka ungdomar in i tobaksbruk”, säger psykolog Barbro Holm Ivarsson, tobaksavvänjningsexpert och ordförande i Psykologer mot Tobak. Är detta verkligen relevant? Har man frågat några ungdomar? Ser e-cigaretter mer lockande ut än en tobakscigarett?

Röken är det farligaste

Det råder stora missuppfattningar att nikotin skulle vara det mest skadliga vid rökning. Det är helt fel, det är inandning av rök som är farligt. Cigoteket.se, introduktion : Brad Rodu, D.D.S. på University of Louisville School of Medicine samt styrelsemedlem UofL’s James Graham Brown Cancer Center: ”Nicotine is addictive, but it is not the cause of any smoking-related disease. Like caffeine, nicotine can be used safely by consumers”.

Related posts