Jämförelse Fettpärlan och Förvandlingen.

Jag ska jämföra ”Förvandlingen” av Franz Kafka och ”Fettpärlan” som är skriven av Guy de Maupassants.

Förvandligen handlar om Gregor Samsa som är en handelsresande man. Men en dag vaknar han upp och har förvandlas till en jättelik insekt. Han kan inte längre arbeta och sakta men säkert börjar familjen ta avstånd från Gregor tills han slut försvinner.

Fettpärlan handlar om den prostituerade Elisabeth som i boken kallas “fettpärlan”. Hon ger sig ut på en resa med en rad olika personer från samhällets alla hörn. Där hon till en början blir föraktad av gruppen med accepteras efter att hon bjuder dem på mat. I slutet gör hon något hon inte vill för att göra sällskapet nöjd. Men det visar sig att de än en gång föraktar henne.

Franz kafka levde i början på 1900-talet i Tyskland och var en författare som skrev expressionistiska böcker.

Guy de Maupassant var en fransk författare som levde under 1800-talet och hade en realistisk inriktning.

I min jämförelse av Fettpärlan och Förvandlingen ser jag att språket och berättandet skiljer sig ganska mycket. Fettpärlan är en mer beskrivande berättelse där författaren målar upp personer, händelser och miljöer. På ett sätt att man kan se själv i tankarna hur han menar. Medan Förvandlingen avslöjar ganska lite om hur personerna och miljön ser ut. Man får i allmänhet väldigt lite information, utan får själv bilda sin egen uppfattning av detta.

Personerna i Förvandlingen beskrivs som ganska gråa och intetsägande. Men i Fettpärlan blir personerna mer färgglada i sin personlighet samt mer utmärkande.

Miljöerna där handlingen utspelas skiljer sig markant. I Fettpärlan tas vi med på flera platser både ute i naturen och inomhus. I Förvandlingen får vi i stort sett bara se ett par rum i det hur som Gregor bor i. Inte mycket mer.

Men jag ser också likheter i att båda vill visa upp vissa klasser i samhället. De vill skildra samhället.

Slutet i Fettpärlan går att förstå. Man vet vad som har hänt. Medan i Förvandlingen blir det många frågetecken.

Tankar

Efter att ha läst dessa väldigt speciella texter tycker jag att det är stor kontrast mellan dem. I Fettpärlan får man väldigt många intryck och det blir lättare att läsa när man får mycket serverat. I Förvandlingen får man dock en utmaning som läsare att läsa mellan raderna i stor utsträckning och tvingas att tänka till rejält för att förstå vad den handlar om.

Boken var ett tips från en  svensklärare som jag hade i skolan. Jag är glad att jag fick detta boktips och läste igenom båda två.

Related posts