Gruffalo

Igår kväll stötte min son på en ny favoritkaraktär i sin bokhylla.

Han är inte vacker eller snäll. Han vill äta upp en försvarslös liten mus och han är dummare än tåget. Det spelar ingen roll för han är det roligaste monster någonsin funnits. Gruffalon heter han. Eller jag vet inte om han kanske är en gruffalo. Vilket som så är han ett monster som bor i en skog. Eller är han påhittad av en lite mus?

Vi tar det från början. Jag läste en saga för min son igår vid läggdags. Den handlade om en liten modig mus som överlistar alla hungriga djur i skogen som vill äta upp hen. Genom att hitta på en historia att hen är kompis med ett monster undkommer musen att bli middag. Sagan har en liten tvist när musen på slutet faktiskt möter på monstret den hittat på. Hur musen löser det vill jag inte avslöja (men det är listigt kan jag lova)

Boken var riktigt kul att läsa för den är skriven i vers. Så jag fick rimma mig fram, nästan rappa mig fram, i texten. Texten bara flög fram så vi fick läsa den ett par gånger till. Sonen skrattade mest hela tiden, kanske pappas rappande lät kul. Boken fick ett bra betyg alltså. Lägg till faktum att sagan hade en fin sensmoral där musen får använda sin intelligens när han möter rå styrka och du har en kanonsaga.

Jag passade på att googla boken sen när sonen sov. Tydligen är det en monsterhit (haha) världen över. På den informativa och roliga hemsidan finns det en film och en massa roliga leksaker som man kan köpa.  Så det blir nog många timmar Gruffalon framöver. Både vid läggdags och vid lekstunderna. Jag rekommenderar starkt boken om ni vill ha en skön ny favorit i bokhyllan.

Related posts