Vinterdäck – Regler

Vad finns det för krav gällande vinterdäck? Måste man ha och när i så fall? Måste man ha dubbar?

Här presenteras några av de krav som ställs från transportstyrelsen gällande vinterdäcken.

Datum – Det är tillåtet att ha dubbdäck mellan 1:a oktober och 15:e april. Utöver det får man ha dubbdäck vid tillfällen då det är vinterväglag eller om man befarar att det kommer att bli vinterväglag under resans gång.

Under perioden 1:a december till 31 Mars är det extra krav på att rätt däck används. Är det vinterväglag ska vinterdäck användas. Polisen har ensam rätten att avgöra om det är vinterväglag eller inte på den plats där de befinner sig. Blir man stoppad och inte har vinterdäck under denna period kan dryga böter vänta.

Dubb – I de fall som man har dubbdäck på bilen och har en släpvagn tillkopplad måste även denna ha dubbdäck. I de fall som bilen har odubbade vinterdäck kan man välja om släpvagnen ska ha dubbade eller odubbade däck. I Sverige finns det både dubbade och odubbade vinterdäck. Däremot är dubbade vinterdäck de som ger bäst fäste.

Märkning – Alla vinterdäck ska ha en märkning som är M+S i någon form.  Detta står för Mud and Snow. Däremot finns det däck som är märkta med MS utan att vara vinterdäck vilken kan göra det något krångligt för konsumenten. Fråga alltid den som säljer däcken vad det är för sorts däck. I annat fall kan man kontakta Däckbranschens informationsråd som har en lista på alla vinterdäck som är tillåtna i Sverige.

Läs ytterligare om regler kring vinterdäck på transportstyrelsens hemsida.

Billiga/Begagnade? – Att köpa billiga vinterdäck genom att sikta in sig på andrahandsmarknaden kan vara lönsamt. Men det kan även visa sig vara dyrköpta sparade slantar. Det finns inte några lagar på att man måste köpa nya däck så att köpa de billigare begagnade är helt lagligt. Däremot bör man vara extra noga med mönsterdjup, kvalité och slitage innan dessa köps.

Related posts